czwartek, 31 marca 2011

Sałatka toskańska

Nie cierpię rukoli... Ten orzechowy gorzki posmak fuuuuuuuu.... Ale odkryłam sałatkę, w której jakimś dziwnym trafem tego paskudnego smaku prawie w ogóle nie czuć. Rukola dodaje smaczku nawet więc polecam. Sałatka prosta, trzeba tylko przed podaniem wstawić ją na godzinę do lodówki w celu przegryzienia się wszystkich składników. 

Sałatka toskańska

Składniki:
2-3 garście rukoli
4 duże pomidory lub 8 koktajlowych
pół ogórka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
2-3 kromki czerstwego jasnego pieczywa
białe wino lub ocet winny (biały)
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Kromki czerstwego chleba pokrój w kostkę, skrop białym winem i odstaw do nasiąknięcia na parę minut. Pokrój cebule w cienkie plasterki. Pokrój pomidory i ogórka w kostkę. Warzywa wymieszaj, dodaj pieczywo, skrop całość oliwą z oliwek. Na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i rukolę. Liście rukoli rozrywaj w dłoniach na drobne kawałki i usuwaj ogonki. Całość dopraw pieprzem, solą i możesz dodać bazylii lub ziół prowansalskich. Po wymieszaniu zakryj naczynie folią i wstaw do lodówki na godzinę. Mniam!

1 komentarz: