Propozycja alternatywna do zwykłych mielonych na niedzielny obiad. Roboty niedużo, chyba, że ktoś chce osobiście zrobić ciasto francuskie.... Ja jeszcze nie jestem na tym etapie kulinarnych przygód więc wybrałam wersję mrożoną i rozwałkowaną - wystarczy wypakować z folii i rozwinąć na stolnicy. Poniżej przepis, a ja dodam jeszcze, że to danie jest pierwszym serwowanym przeze mnie większej publiczności i o dziwo się sprawdziło więc tym bardziej polecam.
Mięso mielone z warzywami w cieście francuskim
Składniki (4-6 porcji):
500g mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
2 jajka
1 cebula
3 duże pieczarki
1 duża marchewka
2 średnie ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
2 garście mrożonego zielonego groszku
pieprz czarny
sól
300g ciasta francuskiego
pieprz czarny
sól
300g ciasta francuskiego
odrobina oliwy do smażenia
Nastaw piekarnik na 200 st. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy, aby się lekko poddusiły. Po około 10-15 minutach dorzuć zielony groszek i duś jeszcze około 5 minut. Warzywa przełóż do dużej miski i odstaw aby wystygły. Mięso posól, popierz, dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Jak warzywa wystygną połącz je z mięsem i dobrze wymieszaj. Możesz całość przyprawić do smaku własnym zestawem przypraw. Następnie albo rozwałkuj własnej produkcji ciasto albo rozłóż gotowca, nałóż mięso z warzywami tak, aby móc zawinąć całość w coś a la koperta - ja nałożyłam mięso w dolnej części prostokąta z ciasta tak, że zostawiłam z każdej strony margines i założyłam na ten wałek najpierw dolny margines, później boczne, później posmarowałam boki roztrzepanym jajkiem i nałożyłam na całość górną część ciasta tak, aby zakryć cały wałek z mięsa - czy to jest w miarę obrazowe hihi?? Na koniec posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem - ciasto pięknie się zarumieni. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Pychotka!
ostatnio, podczas moich perypetii kulinarnych natknąłem się na stwierdzenie rozkłóconym żółtkiem u ciebie pewnie by pasowało rozkłóconym białkiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Torunia, Jarek