poniedziałek, 28 lutego 2011

Serowe smakołyki

Na pewno znane są Wam słodkie okrągłe bułki z białym serem. Pyszne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest troszkę roboty przy nich, ale efekt..... hmmmmmmmm...... palce lizać! Nawet mój kot skusił się na okruszki, a mój kot byle czego nie jada hihi. Poniżej przepis, a obok zdjęcie z mojej kuchni, żeby Was zachęcić do pieczenia.


Słodkie bułki z białym serem

Składniki (8 bułeczek):
Ciasto:
250g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży (lub pół łyżeczki suszonych instant)
20 g cukru
1 jajko
25 g masła lub 1/4 szklanki oleju
pół szklanki mleka
szczypta soli

Nadzienie:
200 g białego sera
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego

Zaczynamy od wymieszania drożdży z odrobiną mleka i cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut. W międzyczasie mieszamy mleko z rozpuszczonym masłem, cukrem i solą. Następnie dodajemy jajko i mąkę, którą najpierw mieszamy z naszym drożdżowym zaczynem. Wyrabiamy dłuższą chwilę na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Składniki na nadzienie ucieramy na zwartą masę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce i odstawiamy na 30 minut. Następnie w każdej formujemy wgłębienie i wypełniamy je naszym serowym nadzieniem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane smakołyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut aż się zarumienią. Są pyszne!!

1 komentarz:

  1. szkoda , ze nie posmakowałam ...:( przyniosła bys sucha (smiech) do pracy ... (gosiunia)

    OdpowiedzUsuń